BURGONYA

Tulajdonsága:

Magas keményítő tartalmú növény, de C- és B-vitamin tartalma is jelentős. A benne lenő kalium elősegíti a víz kiürülését, ezzel a szervezet átmosását. Gyermekkorban fokozza a növekedést, erősíti a kötőszöveteket, elősegíti a hormonok képződését. Szellemi frissességet ad.

Vetési ideje:

Március második fele

Termesztése:

Talajba:

  1. A burgonya az erősen trágyázott talajt kedveli. A növény termesztésére szánt helyet ássuk fel, gyomláljuk ki, majd egyenletesen gereblyézzük el, hogy sima felületet kapjunk.
  2. Húzzunk ki neki egy 8-10 cm-es mélyedést, és abba helyezzük a gumókat 30-35 cm-enként.
  3. Takarjuk be földdel, enyhén tömörítsük felette a talajt, majd locsoljuk meg.
  4. Esténként locsoljuk meg.
  5. Amikor a növény elérte a 10-15cm-es magasságot, földet húzzunk köré. Amikor még magasabbra nőtt, töltsük fel ismét.
  6. Locsoláskor vizsgáld meg, nem támadta-e meg valami. (burgonyabogár)
  7. Akkor érett be, amikor a szár teljesen elszáradt. Korábban újburgonyaként fogyasztható.

Virágcserépbe:

  1. A cserép aljába tegyünk 5 cm magasan földet.
  2. Tegyünk bele 3-4 kicsírázott burgonyát.
  3. Fedjük be további 15 cm magasan földdel.
  4. Locsoljuk meg, majd várjunk, amíg a növény eléri a 13-15cm-es magasságot.
  5. Töltsük fel ismét 10 cm magasan földdel. Locsoljuk meg naponta.
  6. Akkor érik be, amikor a növény szára elszárad.

Videó a vetésről: